Sustainable research station on the Seychelles

The Aldabra Research Station is a scientific unit devoted to the study of the uniqueness of the ecological and biological conditions of Aldabra.
Aldabra is a small atoll, part of the Seychelles archipelago, listed as an UNESCO World Heritage Site. This secluded place is also known for its world’s largest population of giant tortoises.

The existing research facilities are in need of renovation and expansion, to follow scientific and technological development. ELstudio created an impression of what the future Aldabra Research Station could stand for. The building is shaped to incorporate the most up to date technological needs of the local scientific community, and at the same time blends into the landscape, minimizing its impact on the local environment.
The design is based on a simple cylinder, constructed out of solar shades, providing shadow and generating energy. The whole can be shaped and transformed according to the needs of the station’s program. The methodology used is inspired by the theory of transformation by British biologist D’Arcy Thompson.

The design of the station is based on the theory of transformations by British biologist D’Arcy Thompson.


Overview of the station.

More information on Aldabra:
Aldabra
Aldabra foundation

Location: Aldabra, Seychelles
Client: Studio Anthon Beeke, Aldabra Foundation

Out-desk…working in nature

Buitenbureau (out-desk) was designed for the exhibition ‘Protopark II: NUT’ in the Siegerpark Amsterdam. Read more »

Local food production: “jus de rotonde”

Useful art at the roundabouts in Overbetuwe.
We propose to transform all roundabouts in town into little apple orchards.Apples from these trees will be used to make local “jus de rotonde” a new drink from local pressing. Read more »

Consumption Required !

‘Consumption Obligatory!’ is an art project which exposes the boundaries imposed by the rules that control behavior in public space, stretching them till the limits of the reasonable. Read more »

Floating exhibition pavilions

Honorable mention in the competition ‘Casa Casla’ Almere
2×4=24 is a design project for two floating exhibition pavilions in Almere. One of the pavilions is meant to be used as an architecture exhibition space, the other as an archaeological exhibition space. Read more »